Eindelijk ontspannen

Created with Sketch.

Eindelijk ontspannen

Veel mensen zijn zo druk dat ze moeite hebben om te ontspannen. Zelfs in de vakantie. We maken ons druk, we worden opgejaagd of we jagen onszelf op. Zelfs vakantie biedt niet altijd ontspanning. Denk maar aan vakantiestress. Of aan moeilijke omstandigheden die geen vakantie nemen. Hoe kun je dan toch ontspannen?

Misschien helpt het om je te realiseren dat stress vooral gerelateerd is aan hersenactiviteit. Al je zintuigen brengen informatie binnen uit de jachtige wereld, je hebt moeilijke emoties te hanteren of je gedachten staan nooit stil. Je vindt dat je het altijd goed moet doen of het is nooit goed genoeg. Dat komt allemaal uit je brein. Daarom brengen de tv, gamen, computeren of social-media activiteiten geen echte ontspanning.

Ontspanning komt vooral voort uit je lichaam. Een rustige, diepe ademhaling, en beweging of lichamelijke activiteit leiden altijd tot een toename van ontspanning. Je focust op andere dingen, je leidt je brein even af van alle indrukken en alle moeten. En lichamelijke inspanning (sporten, in de tuin werken, zwemmen, wat dan ook) brengt ontspanning na inspanning. Aktieve ontspanning. Samen zingen, muziek luisteren, een museum bezoeken of een festival bezoeken. En niet in de laatste plaats: een goede nachtrust.

Je kunt de richting van de wind niet veranderen, maar wel de stand van de zeilen. Ook als je een drukke vakantiebaan hebt, of ziekte in de familie of een zware mantelzorgtaak, probeer momenten van aktieve ontspanning in te bouwen, de zomer en de vakantieperiode lenen zich er bij uitstek voor om een leefstijl te kiezen die energie oplevert in plaats van kost. En als het goed bevalt kun je die stijl ook voor de rest van het jaar meenemen.

Veel plezier gewenst!