millennials

Created with Sketch.

millennials

Je zal maar geboren zijn tussen 1982 en 2002, dan ben je zogenaamd een millennial (generatie Y).
Hoe je dat vindt hangt van je perspectief af. Simon Sinek zegt dat deze jongeren een slechte kaart getrokken hebben qua opvoeding, en dat ze zijn misleid over het leven en zichzelf (je bent bijzonder). Ze zijn verslaafd geraakt aan social media en gaming. Ze willen snel de top bereiken, maar niet de berg beklimmen. Hun opvoeding heeft geleid tot het gevoel dat ze overal recht op hebben, tot ongeduld en uiteindelijk tot gebrek aan sociale vaardigheden en zelfvertrouwen. Want in het echte leven is er niet altijd onmiddellijke bevrediging en krijg je niets kado. Sommige studenten vinden dat Sinek te veel generaliseert, maar misschien signaleert hij wel een trend.

In mijn coaching ontmoet ik studenten van deze generatie. Ik vind ze veelbelovend, en ook jong. Ze hebben misschien in deze complexe competitieve wereld meer tijd nodig dan vorige generaties om volwassen te worden. Meer tijd om sociaal uit te groeien, hun richting te vinden. Ze hebben nog niet zoveel zelfvertrouwen, en weinig gevoel over wat ze bij anderen oproepen. Reflectie en feedback zijn relatief nieuw voor ze.
Als coach heb ik in principe geen oordeel, ben ik mild en geduldig met studenten. Ik nodig ze uit om te reflecteren op hun gedachten en gedrag, stel moeilijke vragen en geef ze tips, aanwijzingen, oefeningen en opdrachten. Ik stimuleer ze om coherent adem te halen, af en toe te ontspannen, gezond te leven, om buiten te spelen, hun emoties te ervaren, en hun ervaringen te delen, ook de moeilijke en kwetsbare. Dit versterkt hun zelfvertrouwen en veerkracht, en leert ze effectiever met stressoren om te gaan.

Ik werk ook met ze aan ontwikkelingstaken voor jong volwassenen, zoals identiteitsontwikkeling, onafhankelijkheid, volwassen relaties en een gevoel van bestemming. Ik maak het ze niet makkelijk, want ik vind ze veelbelovend. En als ze een paar dingen nog niet helemaal hebben meegekregen, dan is dit een gunstige periode om bij te leren. Dat is niet klaar na acht of tien coach gesprekken. Want in het echte leven is er niet altijd onmiddellijke bevrediging en krijg je niets kado. Maar een kleine koerswijziging nu kan ze uiteindelijk naar een compleet nieuwe bestemming voeren.
Ik ben tenminste erg blij met hun steile leercurve, en zij zijn blij met de grote stappen die ze zetten in zo’n korte periode. Zij zijn tenslotte de generatie die het nieuwe millennium vorm gaan geven.