(niet) schrikken

Created with Sketch.

(niet) schrikken

In de Oostvaardersplassen mogen 1830 edelherten afgeschoten worden. De rechter verwierp het bezwaar van drie natuurverenigingen dat het schieten de vogels verschrikt, met het argument dat er geluiddempers gebruikt worden op de jachtgeweren. Dat lijkt me fijn voor de vogels, die kunnen dus ongestoord blijven fluiten.
Bij jongeren neemt onherstelbare gehoorschade epidemische vormen aan. De Hoorstichting maakte bekend dat bijna een kwart van de jongeren tussen de twaalf en 24 een vorm van gehoorschade heeft. In Nederland is er geen landelijke wet- of regelgeving die bezoekers van uitgaansgelegenheden beschermt tegen gehoorschade door (versterkte) muziek.

Er zijn wel preventiemaatregelen. Er bestond al een convenant met poppodia, festivals en evenementen. Nu hebben ook bioscopen, fitnesscentra, studentenverenigingen en organisatoren van schoolfeesten hun handtekening gezet. In het convenant wordt onder meer afgesproken dat bezoekers makkelijk aan oordoppen kunnen komen op plaatsen waar hard geluid is. Ook zullen maximale geluidsniveaus worden gehanteerd. Verder hebben de partijen afgesproken om bezoekers in te lichten over de risico’s van gehoorschade.

Het lijkt paradoxaal: eerst zet je het volume zo hard dat het schadelijk is, daarna verkoop je oordoppen en waarschuw je de bezoekers om de schade te beperken. Het lijkt mij logischer om het volume te dempen. Toch?

Maar uit Deens onderzoek kwam naar voren dat luide muziek jongeren meer genot geeft en meer energie. Harde muziek zorgt voor een adrenaline-kick. Net als in andere kicks zit ook hier een verslavend element in. Jongeren zoeken steeds meer prikkels omdat ze zo lekker zijn. Hoe meer hoe beter. Als je jong bent heb je nog niet het besef van de risico’s en de langetermijn schade. Dus gaan oordoppen ook niet echt helpen. En bekopen ze dit op termijn met gehoorschade en oorsuizen.

Als we het volume niet dempen zullen oordoppen lapmiddelen blijven. Kunnen we niet beter kijken naar de onderliggende redenen waarom jongeren deze kicks nodig hebben? Naar drijfveren, energieniveau, andere beloningen? Als we deze trend niet keren horen jongeren straks helemaal geen vogels meer fluiten, alleen hun oren.