vallen en opstaan

Created with Sketch.

vallen en opstaan

Eindelijk kan ik mijn website publiceren. Met vallen en opstaan heb ik hem in elkaar geknutseld. Dat klinkt simpel, maar voor een digibeet als ik is het nog een hele uitdaging. Het zou makkelijk zijn, maar dat viel nog behoorlijk tegen. Korte samenvatting: veel frustraties, kleine resultaten. Ik heb Youtubefilmpjes bekeken, waar het er simpel uitzag, ‘eenvoudige’ handleidingen gezocht, die ik niet eens kon lezen, zo technisch. Onhandig dus. Veel knoeien, proberen, kleine succesjes en veel mislukkingen.
Natuurlijk kun je het hele project uitbesteden, maar dat is dan weer mijn eer te na, en bovendien te duur. Dus stug doormodderen, met veel vallen en telkens weer opstaan. Tenslotte heb ik voor de resterende hindernissen neef Arjen gevraagd, voor hem was het een ‘eitje’!

In een Ted-talk van Brené Brown sprak ze over Ted-talks als de ‘failure conference’, het podium voor mislukkingen: iedere spreker is eerst heel veel keren gevallen, en telkens weer opgestaan, voordat hij of zij uiteindelijk een succes kan melden. Zo werkt het meestal: de uitdaging aangaan, de angst en pijn van falen verdragen, ploeteren, leren van je mislukkingen en pas dan kun je uiteindelijk slagen.
Dat herken ik ook bij ‘mijn’ studenten: ze willen resultaten op allerlei gebied en liefst meteen. En realiseren zich niet altijd hoeveel doorzettingsvermogen nodig is om een ver doel te bereiken, of hoe je jezelf in de weg kunt zitten. Maar als je te snel opgeeft, je ervaringen niet deelt of niet de hulp zoekt die je nodig hebt, dan kom je er soms niet. Studeren in deze tijd is topsport en topsporters hebben meestal een coach. Die helpt je om je mogelijkheden uit te breiden, je conditie te verbeteren en je beperkende overtuigingen te updaten: samen kom je verder!
Zo is deze website ook gebouwd, met geduld en volharding en met hulp van een paar mensen. Dank aan Elena voor de prachtige foto van de witte pauw uit Berlijn. Dank aan Marieke voor de foto van mezelf als coach. Dank aan Maarten en Miriam voor hun gedegen feedback op het eerste concept. Dank aan Arjen voor de afwerking van de layout en de tweetalige plugin. Dank aan ‘mijn’ studenten die testimonials aanleverden. Na alle frustraties geniet ik nu met volle teugen!